Service Battery Charging System

A-Rock

New member
5
0
1
Tulare, CA
Buick Ownership
2015 Verano
I just reconnected my battery after removing it to replace some parts under the hood. The engine won't start now, and I'm getting a "Service Battery Charging System" message on the instrument cluster screen. When I turn the key to start, I just hear a click and nothing else. No OBDii codes are appearing on my code scanner. IMG_20190608_104208.jpg
The car was running fine and starting no problem before I removed the battery. But now I don't know what to do. The manual says to take it to a dealer to have it serviced, but since it won't start, that's impossible aside from having it towed. I've already tried jump-starting it with another vehicle.
Electronics are working properly (radio, lights, door locks, etc.).
Does anyone know what I can do to get it running again?

2015 Buick Verano 2.4L FWD Automatic
 
Last edited:

MelsRegal

Full Member
7,899
1,428
113
Buick Ownership
Regal GS 2017
You did reconnect the cables back to the correct terminals on the battery?
Are you sure the cables are tight?
 

A-Rock

New member
5
0
1
Tulare, CA
Buick Ownership
2015 Verano
If the cables are correct and tight, maybe it's time for a new battery if yours is original to the car?
I did tighten the cables down. There was no play in them at all.
I just took the battery to O'Reilly's to have it checked. They said it's at 9 volts so they put it on the charger. I'll be getting a call from them within an hour to let me know if the battery will accept the charge or not.
______________________________
 

A-Rock

New member
5
0
1
Tulare, CA
Buick Ownership
2015 Verano
You did reconnect the cables back to the correct terminals on the battery?
Are you sure the cables are tight?
Yes and yes. It would be very difficult to swap the terminals because of how the battery fits in the compartment, and how intricate the leads are. My battery is on the charger right now. I'll find out soon if it's going to hold a charge.
 

HotZ28

Full Member Since 2005
8,665
1,096
113
SE
Buick Ownership
1996 Roadmaster Limited Collectors Edition 58k - 1996 PAU 2019 Regal GS
After recharging (if it will) have the battery load tested. Sometimes when you remove a battery, the sediment in the bottom will be disturbed and cause a grounding of the cells.
 

A-Rock

New member
5
0
1
Tulare, CA
Buick Ownership
2015 Verano
After recharging (if it will) have the battery load tested. Sometimes when you remove a battery, the sediment in the bottom will be disturbed and cause a grounding of the cells.
If the cells were grounded, is it possible that the sediment would settle and the issue would be resolved over time?
 

A-Rock

New member
5
0
1
Tulare, CA
Buick Ownership
2015 Verano
I did tighten the cables down. There was no play in them at all.
I just took the battery to O'Reilly's to have it checked. They said it's at 9 volts so they put it on the charger. I'll be getting a call from them within an hour to let me know if the battery will accept the charge or not.
Just got the battery back. It charged and tested good. I re-installed it and the same thing is happening. I guess my only hope is to have it towed to the dealership for service.
______________________________
 
Looking to update and upgrade your Buick luxury automobile? Look no further than right here in our own forum store - where orders are shipped immediately!

HotZ28

Full Member Since 2005
8,665
1,096
113
SE
Buick Ownership
1996 Roadmaster Limited Collectors Edition 58k - 1996 PAU 2019 Regal GS
Did they do a LOAD TEST on the battery? The voltage may look good after a charge, but the load test may fail! You need to have a 500-amp carbon-pile load tester hooked up for 15-sec to see the condition of the battery.
 

KevinJ

Contributing Member
337
69
28
Ohio
Buick Ownership
2013 Verano Premium (2.0T, AT)
Ditto the Load Test by the previous poster.

If the battery only had 9-volts when you took it in for testing, then that would make it a prime culprit for your problem. Not sure about the sediment thing and but if it's the original battery then there is a good chance you probably need a new battery. A good battery that is actually disconnected should still hold a charge of over 12 volts for several weeks if not months. New batteries can sit on a shelf for many many months and will still have a 12V+ charge.

Lastly, and I'm not trying to be critical, but are sure you actually hooked all the leads up correctly when re-installing the battery, especially the positive side terminal. And I do know you probably didn't get the positive and negative reversed as that would be hard to do with this vehicle. I recently changed the battery in my 2013 and was surprised at how "involved" it was. I actually took pictures of the all the cables and leads as I disconnected it to make sure I got them back in the correct positions. Also, my car actually sat without a battery in it for 3 or 4 days before I was able to get the new one purchased and installed. And it had no problems in starting right up.

Good Luck and let us know the outcome.
 
Last edited:

Lisa LP429

New member
2
0
1
Buick Ownership
2013 Verano
I'd like to know too. I'm getting the same warning message and am going to get my battery tested tomorrow.
______________________________
 

G-703127

Recently purchased a 2013 lacrosse and having the same issue, had the car on and disconnected the positive cable from the battery so it’s not the alternator. Have no clue what the issue is stemming from
 

thunderkitten

New member
2
0
1
Buick Ownership
2014 Buick Verano
Any luck with all this? My car is now doing the same. 2014 Buick Verano. Just replaced battery, alternator, and starter. All electronics work, car only makes the click noise when attempting to start.
 

MelsRegal

Full Member
7,899
1,428
113
Buick Ownership
Regal GS 2017
Did you test any of those parts before changing them?
Did you test the starter relay and check for blown fuses?
 

Ksuarez23

New member
1
0
1
Buick Ownership
Verano
Any luck with all this? My car is now doing the same. 2014 Buick Verano. Just replaced battery, alternator, and starter. All electronics work, car only makes the click noise when attempting to start.
I’m having the same problem. Did you ever resolve this problem?????
______________________________
 

MrAllen86

New member
2
0
1
Buick Ownership
Buick Regal 2011 2.4 cxl
I'm having the same problem with his car and then changed out every part necessary to change out all lights Electronics seem to be working same thing is on in my Buick 2011 Regal 2.4 L cxl I'm paying a car note on a car that had no check engine light but nothing on but this came on all of a sudden and I'm stuck with it Buick this cannot be happening I need some help and I need some help now I'm going through enough to win this time car went out a week before my wedding leaving me with no transportation paying for Unnecessary parts and still a car note
 

Chinkb

New member
3
0
1
Buick Ownership
2011 regal Buick cxl
I just reconnected my battery after removing it to replace some parts under the hood. The engine won't start now, and I'm getting a "Service Battery Charging System" message on the instrument cluster screen. When I turn the key to start, I just hear a click and nothing else. No OBDii codes are appearing on my code scanner. View attachment 16206
The car was running fine and starting no problem before I removed the battery. But now I don't know what to do. The manual says to take it to a dealer to have it serviced, but since it won't start, that's impossible aside from having it towed. I've already tried jump-starting it with another vehicle.
Electronics are working properly (radio, lights, door locks, etc.).
Does anyone know what I can do to get it running again?

2015 Buick Verano 2.4L FWD Automatic
I’m having this same problem now did you find out what it was ??? I’ve had my alternator battery an starter changed started with a new battery first three days later it wouldn’t start sooo i trued the starter an alternator
 

MelsRegal

Full Member
7,899
1,428
113
Buick Ownership
Regal GS 2017
Did you do any testing of those parts before replacing them?
Did you test for a parasitic drain?
 
Get your turbo buick badge right here!
Protect your vehicle from code scanners
Top